Zichtlijnen landschap beschermen door planregels

Zichtlijnen landschap beschermen door planregels

zichtlijnen landschap
bron: landschapinnederland.nl

Het komt niet vaak voor dat een rechter meegaat in bescherming van zichtlijnen in een landschap. Uiteraard hangt dit af van het bestemmingsplan en het beroep. Maar het is positief dat het gebeurt.

Het bestemmingsplan in kwestie maakt de bouw mogelijk van een vrijstaande woning in het buitengebied. Appellant vreest een belemmering van de zichtlijnen naar het achterliggende landschap. Verder past volgens hem de woning niet in het karakter van de lintbebouwing. Volgens appellant verandert de kwaliteit van het landschap door de woning en de bijgebouwen die mogelijk worden gemaakt door het bestemmingsplan.

Het plan voorziet in de bouw van één woning gelegen tussen twee bestaande woningen in een bestaand lint. De beoogde woning ligt in een droogmakerijenlandschap. Als richtpunt dienen nieuwe ontwikkelingen in de droogmakerij te worden vormgegeven als eigentijdse objecten aan de ontginningslijnen, passend bij de schaal en het patroon van de rechthoekige verkaveling, met strakke groene omzoming en behoud van ruime doorzichten.

De Afdeling overweegt ten aanzien van de doorzichten als volgt: “(…) Op grond van de planregels is het mogelijk om ook buiten het bouwvlak bijbehorende bouwwerken te plaatsen tot aan de erfgrens, waardoor over de gehele breedte van het plangebied bebouwing kan worden geplaatst. (…) Daardoor kunnen (…) op het perceel over een lengte van 27 m bijgebouwen met een diepte van 2,5 m worden gebouwd tot aan de zijdelingse perceelsgrenzen. Daarmee zijn geen doorzichten meer mogelijk over het perceel naar het achterliggende landschap.” Lees meer in r.o. 7.6 van uitspraak ABRS 11 december 2019, no. 201808569/1/R3.

Meer meer informatie over droogmakerijen.

Deze uitspraak leert dat het belangrijk is om landschappen en bijbehorende zichtlijnen te beschermen via planregels in een bestemmingsplan (of vanaf 2021 het omgevingsplan).

Geen categorie

Praktische omgevingsjurist met passie voor stedenbouw, milieu en landschapsarchitectuur waar beweging en menselijke schaal voorop staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: