Voorgevellijn waar ligt deze?

Voorgevellijn, waar ligt deze?

In het geldende bestemmingsplan is de volgende definitie opgenomen van voorgevellijn: “denkbeeldige lijn die strak loopt langs de voorgevel van een gebouw tot aan de perceelsgrenzen”. 

Volgens de Afdeling wordt de ligging van de voorgevellijn bepaald door het bestemmingsplan: “Anders dan appellant betoogt is de definitie van voorgevelrooilijn in de bouwverordening in dit geval niet relevant. Nu het bestemmingsplan regels bevat met betrekking tot de in aanmerking te nemen voorgevellijn, wordt niet aan de betekenis van dit begrip volgens de bouwverordening toegekomen. De omstandigheid dat deze definitie niet zonder meer duidelijkheid biedt over de vraag waar de voorgevellijn feitelijk is gesitueerd, maakt dit niet anders. (…) Indien op grond van het bestemmingsplan niet kan worden vastgesteld waar de voorgevellijn ligt, is de feitelijke situatie doorslaggevend voor de vraag welke zijde van de woning als voorgevel moet worden aangemerkt. (…) Anders dan appellant heeft aangevoerd is ook de definitie van voorgevel in artikel 1 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht niet relevant, omdat in dit geval de vraag aan de orde is of het bouwplan in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Dat betekent dat aan de planregels moet worden getoetst en niet aan de regels van het Besluit omgevingsrecht.  (…)

Feitelijke situatie is doorslaggevend – De definitie in het bestemmingsplan biedt niet zonder meer duidelijkheid over de vraag waar de voorgevellijn feitelijk is gesitueerd. (…) Voor de beantwoording van de vraag waar de voorgevellijn van de te bouwen woning zich bevindt, is de feitelijke situatie doorslaggevend. (…). Lees meer in r.o. 3.2 van uitspraak ABRS 15 januari 2020, no. 201903433/1/A1.

Geen categorie

Written by Marian Harberink

Praktische omgevingsjurist met passie voor stedenbouw, milieu en landschapsarchitectuur waar beweging en menselijke schaal voorop staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: